HTML

Nyílt levél a nyugdíjasokhoz

Nyugdíjas édesapám kérését teljesítve (aki sajnos nem ért a számítástechnikához) hoztam létre ezt a blogot. Célja: a tartalomban található 'nyílt levél' interneten való közzététele és a figyelemfelhívás.

Friss topikok

Linkblog

Kiegészítés a 'Nyílt levél a nyugdíjasokhoz'

2009.04.08. 23:01 nyugdíj

A progresszív adózás elvének érvényt kell szerezni az új (pénzügyi válság miatti) helyzetben mint becsületesek elvi kormányprogramja.

 

A) Társadalmi indokai:

 

-         Tisztázni kell, hogy ki a szegény és ki a törvényesen lett jómódú (a privatizáció nyertesei nem törvényesen jómódúak).

-         Ha az egyéni vállalkozásra alapozott gazdaság magyarországi  módja nem fejlődik (nincs több munkahely, nincs több adó) akkor nem ez a jövő megoldásának záloga!

-         A társadalmi béke ha felborul, akkor „minden felborul”; vagyis a „szegényekre hárító politikai szisztéma” már kimerült Magyarországon 2002-ben. Ezért nyert az MSZP, az „ígéretek” pártja. De téves volt a jobblét ígéretének az alapja (ami csak az egyéni vállalkozás előnyére alapozott és kizárta a csoportot) mert a gazdasági versenyben az ország lemaradt (így nem lett több az eladott árú, nem lett több a befizetett adó; vagyis a GDP-re alapozott adózás csődöt mondott!).

-         A csőd oka nem az Amerikából kiinduló pénzügyi válság 2008 második félévi megjelenése, hanem a tartós sikertelenség a piacokon (a GDP várt növekedésének az elmaradása).

-         A fentiek oka a „jó időben jó helyen lévők” vagyon juttatásának (privatizáció) számonkérésének az elmaradása és a menedzsertörvény hiánya (aki ért a versenyképes termelés megszervezéséhez, az kezelje a „nagy” vagyont s ne a kétes erkölcsű ügyeskedő!). A sorozatos csődöket jelentő vállalkozások (Rt., Kft.) vezetői, mint új főnökök újabb és újabb vállalatokban csinálják a veszteséget és a magánvagyonuk nem sérül. Hol itt az igazság? Hol itt a törvény? A körbetartozások fő okai feltáratlanok!

-         A fenti alapigazságok néhány szavas felvetésével a megoldási javaslatom érvanyagát kívánom alátámasztani a részletek kifejtése nélkül. A megoldás főbb elemei:


1. Az adójövedelmeit az állam hajtsa be a „vállalkozóknak” nevezetteken igazságosan mégpedig úgy, hogy a becsületesen szerzett vállalkozói vagyon a jelenlegi adóterhekkel adózzon (béradók, osztalékadók) de a privatizációkba juttatott vagyon egy tőkealapú /évi 2-3 %-os/ különadóval sújtandó mert téves volt a tőkepiac nélküli privatizáció.

 

2. Ha az adóbevételek az 1. pont bevezetése után se adnak megfelelő fedezetet a kiadásokra, akkor azok csökkentésének a sorrendje: segélyek, pótlékok, államapparátus bére, önkormányzatok, stb. stb. és csak utána legvégül a nyugdíjak (!) /ez a sorrend/. Mert a nyugdíjak fedezetét a nyugdíjasok a privatizált állami vagyon felhalmozása során már megteremtették. „Öngondoskodtak magukról”. Tehát téves az a hazug közgazdászi állítás, hogy a nyugdíjasokat a fiatalok tartják el!

 

Mivel 3 millió nyugdíjas van (és ez a többség) ha a társadalmi békét az új kormány meg akarja tartani, akkor a fenti adózási elvet programjára kell, hogy tűzze!

 

A gazdaságélénkítés egy másik kérdés; ha valakit érdekel azt is kifejtem – ha kérdezi!

 

 

B) A gazdasági és társadalmi indokok összefüggései:

 

A gazdasági összefüggés alapja a vállalkozás (kis és közép) támogatása és a NAGY vállalat, mint meghatározó erő - összefüggése. A nagyvállalat (300 fő foglalkoztatott felett) menedzserekkel irányított önálló „marketinggel” rendelkező világpiacra termelő Rt., Kft. aminek kis- és közép vállalatok a beszállítói /vagyis a világpiac fő szereplői/. A nagyvállalatot „menedzser” (menedzserek) irányítja. Ha valaki „jó időben jó helyen” volt és így nagy vagyont harácsolt a magyarországi privatizációkor az még nem biztos, hogy „jó” menedzser – és az a „fő” gazdasági sikertelenség oka. Ugyanis összemosódik a sikeres menedzserek teljesítménye a csődbüntettet elkövető szélhámosokkal, és így zavarossá vált a gazdasági siker. Az előbbiekben nagy szerep jut a bankoknak és a bíróságoknak.

 

A bővebb kifejtést azoknak megküldöm akiket érdekel és kérdezik!

 

Mert a lopott vagyonhoz jutó tőketulajdonosok (privatizáció útján) csak a lopáshoz értenek – és esetleg a vagyon feléléséhez -  de a versenyképes működés megszervezéséhez már nem!

 

 

 

C) A szociális helyzet:

 

A szociális helyzetet csak kényszerfoglalkoztatás megszervezésével lehet kezelni. 2009-ben ezen munkaképes állástalan lakosság létszáma meghaladja a fél millió főt. A kényszerfoglalkoztatás megszervezése nagy feladat mert az „állam”-nak kell biztosítani a kis anyagfelhasználású munkákat szigorú normabetartással (pld. árokásás, útalapkészítés, bányászat, tereprendezés, stb.). Hiszen csak így biztosítható az a cél, hogy a munkaerőpiacon próbálkozzon az egyén munkát találni a kényszerfoglalkoztatás helyett - ha segély nincs!

 

 

6 komment

Címkék: levél kiegészítés nyílt nyugdíjasokhoz

A bejegyzés trackback címe:

https://nyugdijasokhoz.blog.hu/api/trackback/id/tr511054919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyugdíj 2009.04.09. 19:42:44

Kedves Olvasók!

Édesapám 'kiegészítését' is szíves figyelmetekbe ajánlom!

További szép napot!

Walter Melone (törölt) 2009.04.15. 07:03:12

Degresszív adórendszer kell ide nem progreszív. Csak az képes új munkahelyeket teremteni és egyben növelni az állam nominális bevételét.

nuart · http://nudeart.blog.hu/ 2009.04.15. 10:16:34

a szpemmelés nem szép dolog
csak hogy lásd:
napina.blog.hu/2009/04/09/igazi_szepseg

a hülyeség meg nem gyógyítható
(már itt buksz: "a privatizáció nyertesei nem törvényesen jómódúak" - melyik nem? egyik sem? ...stb)

marosy 2009.05.11. 19:37:41

Lófaszt a seggedbe, azt!
süti beállítások módosítása